От тази есен всеки ученик в България, който няма компютър у

...
От тази есен всеки ученик в България, който няма компютър у
Коментари Харесай

МОН купува още 24 500 таблета за учебната година


От тази есен всеки възпитаник в България, който няма компютър вкъщи си, би трябвало да получи устройство от учебното заведение си, на което да учи при прекосяване към отдалечено образование. За задачата министерството на образованието разгласи социална поръчка за 24 500 таблета, а настрана към този момент са поръчани 15 000 портативни устройства. Като цяло обаче стремежът на ведомството тази есен ще е децата да минават в онлайн образование единствено в краен случай, защото бяха открити дефицити в знанията и подготовката им.

Таблетите ще бъдат с операционна система Android, ще са с най-много по 185 лева без ДДС и ще са подходящи за съоръжение с карти за безжичен интернет (м.г. МОН даде опция на шефовете да купуват такива карти с осъществените икономии от бюджетите на училищата). Процедурата е с планирана стойност 4.5 млн. лева без Данък добавена стойност (5.4 млн. лева с ДДС), като документи за присъединяване в нея могат да се подават до 25 август т.г. Очаква се договорите за доставка и поддръжка да бъдат подписани до края на септември, а таблетите да бъдат доставени в учебните заведения през октомври.

С оповестената социална поръчка МОН чака да се покрият напълно декларираните от учебните заведения потребности от спомагателни устройства. Намеренията на ведомството са към всяко учебно заведение да бъде основан софтуерен фонд, посредством който да се подсигури нужната техника при по едно и също време прекосяване на всички учебни заведения към отдалечено образование и да няма възпитаници и учители, които да не могат да се включат в него заради обществени аргументи.

РАЗЛИКИ

Поръчаните към този момент 15 500 компютри и таблети са с друга характерност от новите 24 500, които следва да бъдат закупени до октомври. Те са поръчани по настоящо рамково съглашение в осъществяване на традицонната политика на МОН за модернизиране на учебната инфраструктура, заради което са с по-висок клас. " Преминаването на системата към е-обучение постанова обезпечаването на огромен брой устройства, които обаче не е належащо да бъдат с доста високи механически параметри ", стимулират се от МОН в новата социална поръчка за 24 500 компютри, които могат да са с оптималната единчна цена от 185 лева

НЕДОСТИГ

От МОН неотдавна събраха поръчки от учебните заведения за потребността от компютри при прекосяване към онлайн образование. Към началото на юли те възлизаха на към 43 000 портативни преносими компютри и таблети. 3 хиляди от тях към този момент са били в процедура по закупуване и доставка все още на обобщаване на поръчката от школата, т.е. сега нуждата е от към 40 хиляди устройства, която би следвало да бъде задоволена напълно до октомври т.г.

ПОДХОД

През 2020 година при първата вълна на ковид страната отпусна 14 млн. лева за компютри за учители и възпитаници. Училищата трябваше да закупят с тях общо 16 хиляди портативни устройства. 12 хиляди от тях трбваше да са за възпитаници, а 4 хиляди - за учители. Този децентрализиран метод обаче сподели редица недостатъци - някои учебни заведения разпоредиха доставките със забавяне, други договориха прекомерно дълъг сром за осъществяване и още чакат устройствата си. Затова и в този момент минава към централизирано закупуване на устройство непосредствено от министерството.

Силвия Георгиева,
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР